Haber

Et Fiyatlarındaki Artış Devam Ediyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Et fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek hayvan ithalatındaki artışa rağmen, “Katliam için hayvan bulmak zor olduğu için. Hayvan popülasyonu azaldı, fiyatlardaki artış devam ediyor. Sığırlardaki fiyat artışları da yansıtılıyor TÜİK verilerine göre 3 yılda 2 milyon büyükbaş hayvanda azalma var. Küçük “Hayvan popülasyonundaki azalma artıyor. Birçok yerde ahırlar boş. Hayvan nüfusu azaldıkça sorun artıyor” diye konuştu. Gürer’in ziyaret ettiği kasap Zeki Güçlü, 20 yıl önce emekli bir vatandaşın en düşük emekli maaşıyla 120 kilo et alabileceğini, bugün ise en düşük emekli maaşlı vatandaşın 120 kilo et alabileceğini söyledi. 10 bin liraya emekli maaşıyla ancak 25 kilo et alabiliyor.

CHP’li Milletvekili Ömer Fethi Gürer Ziyaret ettiği bir kasap dükkanında işletme sahibini şubeyle ilgili konuları dinledi. Gürer, kırsal kesimde ahırların boşaltılmaya devam ettiğini belirterek, üreticilere gerçek destek sağlanmadığı takdirde et fiyatlarının yakın zamanda altınla rekabet edebileceği uyarısında bulundu.

Kasap Zeki Güçlü, 50 kg’lık çuval yemin 550 liraya yükseldiğine dikkat çekerek, yem fiyatları engellenmediği sürece ette fiyat artışlarının önüne geçilemeyeceğini söyledi. Et fiyatlarının son 20 günde yüzde 20 oranında arttığına dikkat çeken Zeki Güçlü, fiyat artışları nedeniyle et satışlarında yüzde 20-30 oranında düşüş yaşandığını ifade etti. 1 kilo kemiksiz kuzu küplerinin fiyatının 390 liras’a ulaştığını ve sığır küplerinin fiyatının 370 liras’a ulaştığını ve vatandaşların bu kurallar altında ucuz bir şekilde satın almaları mümkün olmadığını belirtti. Güçlü, 20 yıl önce emekli bir vatandaşın en düşük emekli maaşıyla 120 kilo et alabildiğini, bugün en düşük emekli maaşı olan 10 bin lira olan bir vatandaşın emekli maaşıyla ancak 25 kilo et alabildiğini hatırlattı.

“İTHALAT HAYVAN GELSE BİLE FİYATLAR DENGE OLAMAZ”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvan ithalatındaki artışa rağmen et fiyatlarındaki artışın devam ettiğini belirterek, “Çünkü kesimlik hayvan bulmak zor. Hayvan varlığı azaldı, fiyatlardaki artış devam ediyor. Fiyatlar artıyor.” Büyükbaş hayvan sayısı koyuna da yansıyor. TÜİK verilerine göre 3 yılda 2 milyon büyükbaş hayvan arttı.” Hayvan sayısında azalma var. Hayvan sayısındaki azalma giderek artıyor. Birçok yerde ahırlar boş. Hayvan popülasyonu azaldıkça sorun artıyor. Bu olumsuz durum köylerde de görülebilmektedir. Hayvan popülasyonu azaldıkça fiyatlar artıyor. İthal hayvanlar gelse de fiyatlar dengelenemiyor. Ramazan ayı geliyor, vatandaşlar şimdiden et alıyor. “Zor zamanlar geçiriyordu” dedi.

“80 TL’YE ULAŞAN KEMİĞİN FİYATI BİLE GEÇEN YILA GÖRE 2 KAT ARTTI”

Önceki Tarım ve Orman Bakanlarının büyükbaş hayvan ithalatının 2023’te biteceği yönündeki açıklamalarını hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Geçen yıl 650 bin büyükbaş hayvan ithalatı yapan ülkemizin 600 bin baş hayvan ithalatı yapacağı söyleniyor. Bu yıl büyükbaş hayvan talebi var. Öte yandan et fiyatları da yüksek.” Düşmüyor. Özellikle dar gelirli ve emekli insanlar et alıp yiyemez hale geldi. Hatta geçen yıl 80 liraya yükselen kemik fiyatı iki katına çıktı. Siyasi Hükümetin yapması gereken doğru bir hayvancılık politikası uygulamak, ahırların neden boş olduğunu araştırmak ve hayvancılığın gelişmesi için destekler sağlamaktır. Gerçek destek “Bu sağlanmadığı takdirde artan et fiyatları sarrafların sattığı altın fiyatlarına eşdeğer olacaktır. Ülkede yem fiyatları yüksek olduğu, sabit maliyetler arttığı, takviyeler verilmediği ve köyden kente göç olduğu sürece” Devam ederse hayvancılıkta düşüş devam edecek. Küçük aile tipi işletmelerin mutlaka desteklenmesi gerekiyor” dedi.

Kaynak: ANKA / Yeni

haber-vezirkopru.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu