Haber

Dünyada Bir İlk: Anne Karnındaki Bebeğe Beyin Ameliyatı Yapıldı

ABD’li doktorlar, türünün ilk örneği olan bir beyin ameliyatı gerçekleştirdi. Doğmamış bebek, anne karnındaki bebeğe yapılan ameliyatla kesin ölümden kurtarıldı.

Rahimdeki bir bebek, türünün ilk örneği olan hayat kurtaran bir prosedürle beyin ameliyatı geçirdi.

ABD’li doktorlar, doğmamış çocuğu ölümcül bir damar rahatsızlığı ile tedavi ederek, doğumdan kısa bir süre sonra kalp yetmezliği ve felç geçirmesini engelledi.

Daha önce rahimde beyin ameliyatı geçirmişti, ancak Galen Damarı Malformasyonu (VOGM) adı verilen bu nadir hastalık için değil.

34 haftalık anneyi ameliyat eden bilim adamları, operasyonu yönlendirmek için ultrason kullandılar.

NTV’nin haberine göre Boston Çocuk Hastanesi’nden Dr. Darren Orbach konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘Bebeğin sağlığında genellikle doğumdan sonra görülen bozulmanın kendini göstermediğini görmek bizi çok heyecanlandırdı. Şu anda altı haftalık olan bebeğin ilaçsız, normal yemek yiyerek ve kilo alarak eve döndüğünü bildirmekten memnuniyet duyuyoruz. Ameliyatın beyin üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olduğuna dair hiçbir belirti yok.’söz konusu.

Galen Vasküler Malformasyonu (VOGM) her yıl yüzlerce bebeği etkiler ve çocuklar doğumun ilk birkaç gününde hayatta kalamayabilirler.

Hastalık, beyindeki atardamarların kanı kılcal damarlar yerine doğrudan damarlara akıtarak kalbin boğulmasına ve beyin hasarına neden olur.

Öte yandan mevcut tedaviler, bebeğin doğumundan sonra şimdiye kadar sınırlı kaldı, ancak bu noktada, birçok durumda beyin hasarı çoktan meydana geldi.

Sonuçları “Stroke” bilim dergisinde açıklanan yeni cerrahi operasyon, hastalığı bebeğe bulaşmadan önce güzelleştirmeyi amaçlıyor.

Öte yandan, operasyon kapsamında 10 sağlık görevlisinden oluşan bir grup, ultrason kullanarak annenin karnından bebeğin beyninin atardamarların etkilendiği kısmına uzun bir iğne yöneltti. Doktorlar daha sonra damarlara geri akışı önlemek için damara küçük bir element enjekte ettiler.

Dr. “Bu yaklaşım, Galen’in Ven Malformasyonunun tedavisinde büyük bir potansiyele sahiptir. Bozukluğu doğumdan önce onarır ve kalp yetmezliğini doğumdan sonra tersine çevirmeye çalışmak yerine oluşmadan önce önleriz. Bu, bu bebekler arasında uzun vadeli beyin hasarı, sakatlık veya ölüm riskini önemli ölçüde azaltabilir.’dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu