Haber

YSK, Erdoğan’ın adaylığına yönelik itirazları bugün görüşecek

Seçim takvimine göre Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhurbaşkanlığı seçiminde değerli kararları değerlendirecek. Bugüne kadar sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığı için Konsey’e başvurulmuştur. DÜZGÜN Partisi, DEVA Partisi ve Vatan Partisi de Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına itiraz etti.

YSK, tarafların itirazlarını bugün karara bağlayacak, ardından kesin listeler Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Kurulun seçim takvimine göre cumhurbaşkanlığı seçimi propaganda dönemi yarın başlayacak.

YSK’ya dilekçelerini sunan partiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki dönem Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunduğunu belirterek, adaylığının anayasaya aykırı olduğunu savundu. Heyete sunulan dilekçelerde “Sn. 28 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan geçici aday listesinde yer alan Recep Tayyip Erdoğan, geçici cumhurbaşkanı aday listesinden çıkarılsın” dedi.

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz itirazları anlatırken, “Cumhurbaşkanı’nın en fazla iki kez seçileceği konusu ilk kez 2007 yılında Anayasamızda yer aldı. 2017 yılında yapılan değişiklikte, bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmadı dolayısıyla hepimiz biliyoruz ki Sayın Erdoğan ilk kez 2014’te, ikinci kez 2018’de Cumhurbaşkanı seçildi. Bir sonraki seçimde üçüncü kez aday gösterilebilir. Bu, Anayasa’da çok açık bir şekilde ifade edilmiştir” dedi.

AK PARTİ’DEN “ANAYASAL” AÇIKLAMA

Muhalif partilerin bu iddialarına yanıt olarak AK Parti, Erdoğan’ın adaylığının anayasaya aykırı olmadığını açıkladı. Bozdağ, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olması ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin temel unsurlarına uygun olarak seçilmesinin önünde anayasal ve hukuki hiçbir engel bulunmamaktadır. anayasa hukuku, yorum usulleri, yasama belgeleri ve Anayasa Mahkemesi içtihatları.Anayasa kararları siyasi hesaplarla veya Anayasa’ya aykırı yorumlarla değiştirilemez ve değiştirilmeyecektir. 14 Mayıs 2023’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi, Anayasa’nın yeni 101’inci maddesine göre ikinci adaylığıdır: “14 Mayıs 2023 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olmak anayasal hakkıdır. Bu hakkın kullanılmasına yasal engel. Ayrıca bu hakkın kullanılması Anayasa ile güvence altına alınmıştır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu