Haber

İsrail’in vatandaşlarına silah ruhsatı verme sürecini hızlandırma planına BM tepkisi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail hükümetinin ateşli silahlara ruhsat verme sürecini hızlandırma ve genişletme planını eleştirerek, bunun daha fazla şiddete ve kan dökülmesine yol açabileceğini belirtti.

Türk, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail hükümetini ateşli silah ruhsatlandırma kararı konusunda uyardı ve şunları ekledi: “İsrail hükümetinin ateşli silah ruhsatlandırmasını genişletme ve hızlandırma planları, ateşli silah taşıyan binlerce İsrailliyi dahil etmek niyetiyle (listesine). Ateşli silah taşıyanlar) nefret söylemiyle birleştiğinde daha fazla şiddet meşrulaştırılıyor: “Ateşli silahların yayılmasının İsrail ve Filistinliler için artan ölüm ve yaralanma risklerine neden olacağını deneyimlerimizden biliyoruz. İsrail makamları toplumdaki ateşli silah varlığını azaltmak için çalışmalıdır.” sözlerini kullandı.

İsrail hükümetinin son dönemde aldığı önlemlerin şiddeti ve uluslararası hukuk ihlallerini artırmasından endişe duyduğunu belirten Türk, geçmişte başarısızlıkla sonuçlanan şiddet ve baskı yaklaşımlarını tırmandırmamaya davet etti.

Türk, İsraillilerin ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşayanların, uzun süredir devam eden soruna siyasi bir çözüm bulmak için başkanlarının acilen harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Bu yılın başından bu yana 32 Filistinlinin İsrail askerleri tarafından öldürüldüğüne işaret eden Türk, 7 İsrail vatandaşının da hayatını kaybettiğini kaydetti.

Türk, ölümlerin ve ciddi yaralanmaların uluslararası standartlara uygun olarak soruşturulmasının sağlanması da dahil olmak üzere gerilimi azaltmak için acil önlemler alınması çağrısında bulundu.

İsrail’in Cenin saldırısı gerilimi tırmandırıyor

İsrail ordusunun 26 Ocak’ta işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı’na düzenlediği baskınla bölgede tansiyon yükseldi. 7 İsrailli öldü, 2 kişi yaralandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgal altındaki Doğu Kudüs’teki akının ardından 29 Ocak’ta yapılan kabine toplantısında, binlerce İsraillinin silahlanmasını kolaylaştıracak bazı adımlar atacaklarını açıkladı.

Netanyahu, “Acil servis sağlayıcıları da dahil olmak üzere binlerce İsrailli sivile silah ruhsatı verilmesini sağlayacağız ve hızlandıracağız” dedi. dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu