Teknoloji

İsrail’deki 450 milyon dolarlık fonun yönetimi bir Türk kadınına emanet.

Emre ERGÜL

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun yargı reformuna yönelik protestolar ve Mescid-i Aksa’ya düzenlenen baskınla gündeme gelen İsrail, dünyanın önde gelen teknoloji yatırım üssü konumunda. 1990’lı yıllarda aldığı bir kararla özellikle yazılım alanında merkez olma kararı alan İsrail’de bugün 9 bin teknoloji girişimi faaliyet gösteriyor.

Bu yüzden ülke yatırımcıların ve fonların gözdesi. 1999 yılında kurulan Tel Aviv merkezli Catalyst Investments bunlardan biri. Şirketin başlangıcında yaklaşık 450 milyon dolara mal olan fonu yöneten kişi bir Türk’tür. Adı Lisya Bahar-Manoah…

Bahar-Manoah, 17 yaşında memleketi İstanbul’dan ayrıldı ve üç farklı ülkede (Tel Aviv, Viyana ve Harvard) üniversitelerde okuduktan sonra “Startup Nation” olarak tanımladığı İsrail’e gitti. “12 yıl önce İsrail’e geldim. . Finans sektörüne girdim.

Ülkenin en büyük fonlarından biri olan Catalyst’e 4 yıl önce 4. ortak oldum” dedi Bahar-Manoah. Şirketin yatırım alanları derin teknoloji, bilgi teknolojileri, siber güvenlik, otomotiv, ilaç sektörü…

Başkanlığını yaptığı şirketin elektrik, pil ve gıda teknolojisine yatırım yaptığını kaydeden Bahar-Manoah, “Şirketlere yatırım yapıyoruz. Daha sonra onların yönetiminde yer alıyoruz” dedi.

Son olarak, bataryada Addionics’e, yapay zekada Nexar’a ve siber güvenlikte Turn/River’a yatırım yapan Catalyst Investment, öncelikli olarak İsrailli startup’larla ilgileniyor. İsrail’de “40 yaş altı en başarılı 40 kişiden” biri seçilen Türk kadın yönetici, bunun nedenini “İsrail 25 yıldır derin teknolojiye yöneldi. Bu nedenle derin teknolojide dünya lideri haline gelmiş bir inovasyon merkezi.”

Türkiye’deki startup’lar ve Türkiye ile bağlantılı uluslararası şirketler Bahar-Manoah’ı yakından takip ediyor. Türkiye’de startup ekosistemi olmadığını belirten Bahar-Manoah, kendisini “Türk şirketleri ve yatırımcılar için İsrail yüksek teknoloji ekosistemine açılan bir kapı” olarak gördüğünü belirterek, “Portföy şirketlerinin sürdürmek istediğini görmek beni mutlu ediyor. Türkiye’deki varlıkları.”

“İstanbul’a sık sık gelip gidiyorum” diyen genç bayan, 3 Mayıs’ta Catalyst tarafından gerçekleştirilecek olan ve tüketici teknolojisinde güçlü bir oyuncu olmanın faydasını görebilecek ve Türkiye’ye açılan kapı olacak GoforIsrael fuarına Türk startup ve girişimcileri de davet etti. orta Doğu.

Yenilikçi ürünlerle dünyayı fethetmek için bir araya gelen Türkiye ve İsrail arasındaki iş birliği fırsatları beni heyecanlandırıyor.” 2023 yılında en büyük kazanan trendin ürün-pazar uyumuna odaklanan yüksek teknoloji firmaları olacağını belirten Bahar-Manoah, 2023-25 ​​hedeflerini ise şöyle açıkladı: “Sahip olduğumuz ve sahip olduğumuz firmaların büyümesine odaklanacağız. yeterli para.”

“Türk girişimlerinin 4 avantajı var”

1-Türkiye’de büyük bir iç pazar var. 80 milyonluk nüfusa sahip ülke, girişimcilere genç ve dinamik bir pazar sunuyor.

2-Türkiye’nin de jeopolitik bir avantajı var. Asya ve Avrupa’nın ortasında yer alan element, startup’lara Avrupa, Asya ve Orta Doğu’ya genişleme fırsatı sunuyor.

3- Ülke başlı başına bir yetenek havuzu… Türkiye, Avrupa’nın en genç nüfuslu ülkesi. 15-24 yaş arası Türk gençlerinin yüzde 15’i dev bir “yetenek havuzu” olan startup’larla ilgileniyor.

4-Türkiye’nin otomotiv, dokuma, makine, yiyecek-içecek gibi departmanlarında kalite ve yeniliğe odaklanan güçlü ve çeşitli imalat kolu, yeni başlayanlar için çeşitli fırsatlar sunuyor.

Bahar-Manoah’tan genç girişimcilere 10 tavsiye

1-Güçlü yönlerinizi takip edin: Haklı olduğunuz konudan başlayın. İnanın sizi hayal bile edemeyeceğiniz yerlere götürecek.

2- Olayları kişisel algılamayın: İnsanlar sizi duygusal olarak incitecek veya başarınıza gölge düşürmek isteyeceklerdir. Bunun seninle hiçbir ilgisi yok. Doğanın kanunu! Kendinize inanmaya devam edin. Gülümse, git.

3-Etkili bağlantı çok değerlidir: Başarılı iletişimin kuralı şeffaflıktır. İnsanlarla konuşurken; ne bahis yapın ne de değerli bir sorunun etkisini hafifletmeye çalışın. Her neyse, iletişimde kalın.

4-Yüz hatası: Sık sık ve feci şekilde başarısız olun! Büyük girişimciler, büyük başarılardan önce her zaman büyük başarısızlıklar yaşamışlardır. Kalk ve devam et.

5-Alçakgönüllülükle özgüven oluşturun: Yapabilecekleriniz konusunda kendinize güvenin ama yeni şeylerin her zaman öğrenilebileceğini unutmayın.

6 -Güçlü bir kadro kurun: Becerilerinizdeki boşlukları dolduracak benzer düşünen insanlarla kendinizi kuşatın.

7- Uyum sağlayın: ​​Dünyayı değiştirin. Her değişikliğe uyum sağlayın.

8- Sorunlarınıza aşık olun!: Müşterilerinizin ihtiyaçlarını karşılayan eserler geliştirmesi için çözmek istediğiniz mücadeleye kendinizi kaptırın.

9- Mentorluk değerlidir: Her zaman sizi destekleyecek bir mentorunuz olsun.

10- Gerçekçi hedefler belirleyin: Hedefleriniz gerçekçi ve net olmalıdır. Ve buna göre hareket edin.

İşte Türk girişimcilerin 3 dezavantajı

1-Finansmana erişimde zorluk yaşanıyor. Türkiye’deki yerel girişimler, yerel risk sermayesi piyasasının küçük boyutu ve yatırımcıların girişim ekosisteminin henüz tam olarak olgunlaşmadığı algısı nedeniyle genellikle finansmana erişimde zorluk yaşıyor. Türkiye’de artan sayıda genç girişime rağmen, şirketlerin büyümelerini ölçeklendirmelerine ve hızlandırmalarına yardımcı olacak daha fazla finansman seçeneğine ihtiyaç duyulmaktadır.

2- Kalifiye elemana ulaşmak zor: Türkiye büyük bir nüfusa sahip olmasına rağmen, başta biyoteknoloji ve yazılım mühendisliği olmak üzere yüksek uzmanlık gerektiren bazı alanlarda vasıflı eleman bulmakta zorluk çekiyor. Yeteneğe olan talebin yüksek olduğu ancak arzın sınırlı olduğu yerler.

3-Bazı potansiyel kesimler gözden kaçırılıyor. Türkiye fintech, e-ticaret ve oyun gibi segmentlerde başarılı olurken; tarım ve gıda teknolojisi, bilgi analitiği, endüstri 4.0, akıllı mobilite, dijital sağlık ve güç göz ardı ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu