Haber

Depremde yıkılan binayla ilgili 2 kamu görevlisi ağır cezalarla yargılanacak

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 23’üncü Ceza Dairesi, İzmir’de en fazla can kaybının yaşandığı Rıza Bey Apartmanı’nın yıkımına ilişkin 13’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan 2 belediye görevlisinin belgelerinin birleştirilmesine karar verdi. İzmir’de deprem, asıl davanın görüldüğü 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki belge ile.

13. Asliye Ceza Mahkemesi’nin “görevi kötüye kullanma” suçundan yargılanan 2 sanığın dosyalarının 13 sanıklı asıl dava ile birleştirilmesi yönündeki kararının ardından Daire, başvuruyu “ortadan kaldırma” talebiyle değerlendirdi. 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi ile birleşme uyuşmazlığı”.

13. Asliye Ceza Mahkemesi’nin “2 sanığın eylemlerinin ‘kasten taksirle öldürme’ suçunu oluşturabileceği, delillerin birlikte değerlendirilmesi ve dosyaların birlikte görülmesi gerektiği” gerekçesini gerekçelendiren Daire, Daire, dosyaların birleştirilmesine ve yargılamanın İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar verdi.

dava süreci

30 Ekim 2020’de İzmir’de meydana gelen depremde yıkılan Rıza Bey Apartmanı’nda 36 kişi hayatını kaybetti, 17 kişi de yaralandı.

13 sanık hakkında, “kasıtlı taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak” kabahatinden binanın yıkılmasından sorumlu oldukları teziyle dava açıldı.

Belediye görevlilerine ilişkin belge Devlet Memuru Hataları Araştırma Bürosu’na gönderildi ve iki belediye görevlisi hakkında hazırlanan iddianame 13. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede, depremin olduğu tarihte Bayraklı Belediyesi Fen İşleri Müdür Yardımcısı olan sanık GE, “Kaçak onarımın tespit edilmesini, binanın 3’üncü küme risk kategorisinde yer almasını ve bir 2007 deprem yönetmeliğine göre performans analizi yapılmalı ve çıkan sonuca göre güçlendirme yapılmalıdır” dedi. Ancak 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32. maddesi hükmü gereğince gerekli idari işlemleri kurmadığı belirtildi.

27 Nisan 1993’te inşaat mühendisinin hazırladığı statik hesap raporu ve betonarme projesiyle yapı ruhsatını onaylayan eski Bornova Belediyesi İmar Müdürü MAÜ de suçlandı.

GE ve MAU hakkında “görevi kötüye kullanma” suçundan ayrı ayrı 6 aydan 2 yıla kadar hapis istendi. İzmir 13. Asliye Ceza Mahkemesi, 1 Kasım 2022’de görülen duruşmada sanıkların fiillerinin kasten taksir suçu oluşturabileceğine, delillerin birlikte değerlendirilmesi ve dosyaların nitelik ve nitelik yönünden birlikte görülmesi gerektiğine karar verdi. doğru yapılması gereken eylemlerin karakterizasyonu. Bölge Mahkemesine gönderildi.

haberbahcesaray.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu