Sağlık

Aşırı yeme ve stres gibi ek yüklerden kaçınılmalıdır!

Aşırı sıcakların yol açabileceği birçok risk olduğunu belirten uzmanlar, bu tehlikelerin farkında olmanın can ve mal güvenliği açısından değerli olduğuna dikkat çekiyor. Vücudun maruz kaldığı sıcaklık, terleme ile vücuttan atılan ısıdan yüksek olursa vücudun kendi ısı düzenleme mekanizmasının bozulabileceğini vurgulayan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Haydar Sur, özellikle belirli hastalıkları olanların dikkatli olması gerektiğinin altını çiziyor. Sıcaktan ve olumsuz etkilerinden korunma önerilerini paylaşan Sur, fazla yemek yemenin ve gerginliğin getirebileceği ek yüklerden kaçınılması gerektiğini tavsiye ediyor.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Haydar Sur, çok sıcak havalarda karşılaşılabilecek sağlık risklerini anlatarak korunma önerilerini sıraladı.

Sıcak hava sağlık risklerini de beraberinde getiriyor

Haydar Sur, çok sıcak yaz günlerinin yol açtığı pek çok risk olduğunu belirterek, bu risklerin oluşturabileceği tehlikelerin farkında olmanın can ve mal güvenliğinin sağlanmasında faydalı olacağını söyledi.

Aşırı sıcağın riskleri arasında insan sağlığına yönelik risklerin özel bir değer taşıdığını belirten Sur, “Bu riskler, sıcağın kendisi kadar aşırı terlemenin yol açtığı kayıpları da içeriyor. Ezelden beri kış hastalığı olarak bilinen grip enfeksiyonları da yaz aylarında sık hatta daha şiddetli olarak yaşanabilmektedir. uyardı.

Aşırı sıcaklıklarda vücudun kendi sıcaklık düzenleme mekanizması bozulabilir.

Vücudun terleyerek kendini serinletmeye çalıştığını hatırlatan Sur, “Uzun süre aşırı sıcağa maruz kalırsak vücut terleyerek ısıyla baş edemez. Diğer bir tehlike ise aşırı terleme ile çok fazla su kaybı yaşanır ve vücut kurur. Vücudun maruz kaldığı sıcaklık ölçüsü, terleme yoluyla vücuttan attığımız ısıdan fazla olursa vücudun kendi ısı düzenleme mekanizması bozulur ve vücudun temel yapısındaki sıcaklık yükselir. Bu durumda tıbbi tablolara ve sıcaklığa bağlı hastalıklara kapı aralanır. Bunların arasında sıcağa bağlı kızarıklıklar, sıcak krampları, sıcak çarpması ilk akla gelen şeylerdir.” söz konusu.

Sur, sıcaklık artışının vücut üzerindeki etkilerini şöyle sıraladı:

  • asiri terleme
  • Başlangıçta kırmızı ve kaşıntılı cilt
  • Susuzluk hissi
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı, kusma ve ishal
  • bitkinlik hissi
  • Karışıklık veya tam olarak konsantre olamama
  • kas krampları

Belirli hastalıkları olan kişiler daha fazla risk altındadır

Haydar Sur, aşırı sıcak havaların tehlikelerini herkesin bilmesi gerektiğine işaret ederek, bazı hastalıklara sahip bireylerin daha fazla risk altında olduğunu belirtti. Sur, özellikle dikkat edilmesi gereken kişileri şöyle sıraladı:

  • MS, lupus romatoid artrit gibi otoimmün hastalıkları olanlar
  • Astım, KOAH ve alerji hastaları
  • migreni olanlar
  • kalp hastaları
  • artritli insanlar

Hareket gerektiren işler, sıcaklığın çok yüksek olduğu saatlerde bırakılmalıdır.

prof. Haydar Sur, sıcaktan ve olumsuz etkilerinden korunmak için yapılabilecekleri şöyle sıraladı:

– Öncelikle bireylerin kendilerini en havalı yerde en fazla zaman geçirecek şekilde programlamaları gerekir.

– Öğleden sonra gölge, balkon ve bahçe serinliği, avlu veya balkonun yıkanıp serinletilmesi için imkanlar varsa bunlar gözden kaçırılmamalıdır.

– Pencere ve kapılar açılarak hava akımı oluşturulmalı ve ısı yüksekliği düşürülmelidir.

– Mümkünse güneş batmadan evden çıkmayarak aşırı sıcağa maruz kalma en aza indirilmelidir.

– Sıcaklığın çok yüksek olduğu saatlerde konut işlerinden veya hareket gerektiren diğer faaliyetlerden ayrılarak sıcaklığın tansiyonunu yükseltmemeye çalışılmalıdır.

Aşırı yeme ve gerginlik gibi ek yüklerden kaçınılmalıdır.

Çok yemek yiyerek vücuda ek yük bindirilmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Haydar Sur;

– Yemekler hafif meyve ve sebzelerle hafifletilmelidir.

– Sizi serin tutacak giysiler giyin.

– Odalar çok güneş alıyorsa bir veya birden fazla güneş perdesi ile gelen ısı gücü azaltılmalıdır.

– Normalden çok daha fazla su için.

– Terle atılan tuz ve mineralleri yerine koymak için maden suyu içmek de faydalı olabilir. Tansiyon hastaları bu tavsiyeyi abartmamalıdır çünkü çok fazla tuz almak kan basıncını dengesizleştirebilir. Kritik maliyetlerle yaşayan hastalar bu konuda mutlaka doktorlarına danışmalıdır.” uyardı.

Sakin ve huzurlu kalmaya özen gösterilmesi gerektiğini belirten Sur, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kimseyle kavga edilmemeli, stresten kaynaklanan ek yüklerden kaçınılmalı, yorucu hareketlerden kaçınılmalıdır. Günde en az 1 veya daha fazla soğuk duş alma imkanı olanlar için bir çözümdür. Havuz, göl, deniz gibi ortamları olan kişilerin sık sık suya girmeleri, ancak yüzme seanslarını sudaki yoğun hareketlerle sınırlandırmaları akılcı bir yol olacaktır.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

silifke-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu