Microsoft’tan OpenAI’ye Yapay Zeka Endişe Yaratmaya Devam Ediyor! Mevzuat Çağrıları Arttı
Artık hayatımıza iyice yerleşen yapay zeka ile ilgili tartışmaların sonu yok. İşsizliğe neden olmaktan dünyayı işgal etmeye kadar her türlü teorinin merkezinde yer alan yapay zekaya ilişkin endişeler her geçen gün artıyor. Özellikle son aylarda Elon Musk gibi teknoloji devlerinin imzaladığı açık mektup ve OpenAI gibi şirketlerin yapay zeka konusunda yasal düzenlemeler getirme talepleri korkuları iyice güçlendirdi. Peki yapay zeka konusunda yasal düzenlemeler getirilebilir mi? Şirketler ve teknoloji dünyası bu konuda gerçekten göründüğü kadar hevesli mi? Gelin tartışmaların detaylarına birlikte göz atalım! ?
Kaynak:https://www.bloomberg.com/news/article…
Günümüzde teknoloji şirketleri yapay zeka için amansız bir yarış içindeler. Bu kıyasıya rekabet, yapay zekanın riskleri konusundaki tartışmaları da güçlendiriyor.
Mart ayında yayınlanan bir açık mektupta başta Elon Musk olmak üzere birçok teknoloji devi, yapay zeka geliştiricilerini araştırmalarına 6 ay süreyle ara vermeye davet etmişti.
Ancak, gelişmiş yapay zeka araştırmalarının durdurulmasını talep eden bu açık mektubu düşünmek için çok geç değildi.
Bu 6 ayın sonunda ne yapılacağı konusu da eleştirilerin odağındaydı çünkü sürecin bittiğine dair herhangi bir açıklama yapılmamıştı.
Ancak Mayıs ayında OpenAI şirketi CEO’sunun “yapay zeka düzenlemesi” talebi, konuyla ilgili tartışmayı yeniden alevlendirdi.
Aynı zamanda önde gelen teknoloji devlerinden Microsoft’un ABD hükümetini yapay zeka konusunda somut adımlar atmaya davet etmesi dikkat çekti.
Bu bağlamda özellikle dil modelleri ve görsel oluşturma araçları aracılığıyla yapay zekadaki kaygılar ve riskler hakkında birçok fikir edinilmiştir.
Bu nedenle yapay zekanın riskleri birçok açıdan aşikar olsa da bizzat teknoloji devlerinden ve yapay zeka geliştiricilerinden gelen kural talebi ciddiyeti artırdı.
ABD ve Avrupa Birliği gibi yasal düzenlemelerle ilgili olarak da ihtilaf olasılığı vardır. Halihazırda bu konuda bir yönetmelik yayınlayan AB’nin yeni düzenlemelerle uyumlu olup olmayacağı doğal olarak tartışmalıdır.
Bunlara ek olarak getirilecek yasal düzenlemelerin tüm şirketler tarafından kabul edilip edilmeyeceği ise belirsiz. ABD’de uygulanan kuralların yurt dışında ilgi görmemesi de olası.
Sonuç olarak yapay zeka konusunda net kuralların oluşturulması zaruri görünse de bu yolda nasıl ilerlenebileceği henüz net değil.